Mental Aritmetik Nedir?


zihinden matematik, mental aritmetik, soroban, abakus egitimi     Mental aritmetik, soroban adı verilen özel bir sayı boncuğu yardımıyla toplama-çıkarma, çarpma-bölme gibi dört işlem becerisinin öğretildiği bir modeldir.
     Bilindiği üzere insan beyni sağ ve sol beyin olmak üzere ikiye ayrılır. Sol beyin bilimsel tarafımızı temsil ederken sağ beyin ise sosyal tarafımızı temsil eder. Normal zeka düzeyine sahip bir insan beyninin sağ ve sol lobonu aynı anda kullanamaz. Ancak mental aritmetik
eğitimi almış bir birey yapacağı egzersizler ile bu yeteneğe sahip bir birey haline gelmektedir.
     Mental aritmetik temelde abaküs kullanımıyla başlar.
Abaküsün sayısal sistematiğini çözen birey daha sonra çeşitli formüller kullanarak abaküs üzerinde dört işlem yapmaya başlar. Yapılan egzersizlerden sonra abaküs resmi görsel hafızamızın
bulunduğu sağ beyine yerleşir. Bu aşamadan sonra çocuklarda hızlı bir zihinsel gelişim başlar. Öyle ki artık konuşurken veya bir müzik aleti çalarken bile artık matematiksel işlemleri yapabilir hale gelirler. Örneğin müziksel zekanın bulunduğu sol beyini kullanarak bir müzik aleti çalarken aynı anda söylenen sayıları toplayıp-çıkarabilirler veya çarpıp-bölebilirler. Beynin farklı iki lobunu kullanmayı gerektiren iki farklı aktivite aynı anda ifa edebilir hale gelirler.

     Mental aritmetik eğitimi almış bir bireyde meydana gelen en somut sonuç hızlı ve doğru sonuçlandırılan bir matematiksel işlem yeteneği kazanmasıdır. Ancak asıl hedeflenen sonuç bu değildir. Yani mental aritmetik salt matematiksel işlem becerileri kazandırmak için geliştirilmiş bir sistem değildir. Bu eğitimden sonra çocuklar 618×24=? gibi bir çarpma işlemini ya da saniyeler içinde iki basamaklı 20 sayının toplandığı bir işlemi doğru bir şekilde sonuçlandırabilirler. Ancak mental aritmetik eğitiminde hedeflenen şey sadece matematiksel beceriler değildir.

    Mental aritmetik eğitiminin en önemli amacı zihinsel kapasiteleri artmış bireyler yetiştirmektir. Bu sonuca ulaşırken çocuklarda konsantrasyon ve odaklanma becerileri artar ve aynı zamanda sayısal işlemlere karşı da özgüven kazanarak matematik korkusunu yener. 4-14 yaş arası çocuklarda zeka gelişimi henüz tamamlanmadığı için zihinsel gelişim bakımından daha güzel sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu yaş aralığından sonra da yani daha büyük yaş guruplarında da abaküs kullanımın öğretilmesiyle matematiksel işlem yeteneğinde büyük artış meydana gelmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir.