Mental aritmetiğin 5 mucizevi faydası


sorobanin faydalari, abakus egitimi      Çağımızın mucizevi matematiksel öğretim yönteminden olan mental aritmetiğin faydaları bir hayli fazla. Abaküs görselinin sağ beyine yerleşmesiyle başlayan süreç anzan uygulamalarıyla devam ederken bireyde de bir çok yönde olumlu değişiklikler meydana gelmekte. Bazı olumlu sonuçlar davranışa dönüşürken bazı sonuçlar da zihinin yapısında köklü değişiklikler meydana gelir. Aşağıda mental aritmetiğin meydana getirdiği 5 mucizevi sonucu anlatacağım. Bu sonuçlar benim öğrencilerime öğrettiğim süreçte bizzat tecrübe
ettiğim sonuçlar:


1-Üst düzey matematiksel işlem yetenekleri kazandırır.
zihinden islem, mental matematik, abakusun faydalari     Rakamları tanıyan ve nesne korunumunu kazanmış her çocuk mental aritmetik öğrenme sürecine dahil olabilir. Nesne korunumu kazanmaları  ve rakamları tanımaya
başlamaları 4-5 yaşlarında kanılmaya başlanan bir zihinsel süreçtir. Bu yaş aralığında çocukların matematiksel işlemler yapabilmeleri neredeyse imkansızdır. Ama mental aritmetik eğitimiyle birlikte saniyeler içinde iki ve üç basamaklı sayıları toplayıp çıkarabilecek hale gelirler. Hatta ilerleyen aşamalarda 687×5=? Gibi bir işlemi bir saniyeden daha kısa sürede cevaplayarak üstün matematiksel işlem yetenekleri kazanırlar.


2-Matematik korkusunu yenerek öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirir.
      Her öğrenci öğrenim hayatının belli dönemlerinde okula  matematik korkusuyla devam ederler. Hemen hemen herkesin okul hayatı boyunca matematik dersi en zorlandıkları ders olmuştur. Bu yüzden öğrencilerde matematik korkusu vardır. İşlemlerdeki sayıların basamakları arttıkça daha da korkutucu bir hal almıştır. Matematikten korkan bir öğrencinin de matematik dersinde ve sınavlarda başarılı olmaları imkansızdır. Mental aritmetik eğitimi almış bir öğrenci küçük yaşta çok basamaklı sayılarla işlem yapma yeteneği kazandıkları için matematiğin ve sayıların sanıldığı gibi korkutucu olmadığını görmüş olurlar. Böylece matematik korkulan bir ders olmaktan çıkar ve matematik öğrenmek eğlenceli bir hal alır.

3- Dikkat, konsantrasyon ve odaklanma becerilerini geliştirir.
     Belki de mental aritmetik eğitiminin en önemli yanı dikkat gelişimi sağlaması, konsantrasyon ve odaklanma becerilerini artırmasıdır. Abaküs eğitimiyle başlayan mental aritmetik uygulamaları ilerleyen aşamalarda yerini anzan ve odaklanma uygulamalarına bırakır. Abaküs üzerinde işlem yapma yeteneğini kazanan çocuklar anzan uygulama aşamasına geçer. Bu aşamada bilgisayar ortamında bir 500 milisaniye gibi neredeyse insan beyninin algılamakta zorlanacağı sürelerde işlem yapmaya devam ederler. Egzersizlerini tamamlayan bireylerde bu sayede müthiş bir algı odaklanma becerisi oluşur.
 
4-Sağ beyin gelişimi sağladığı için fotoğrafik hafızasını güçlendirir.
soroban, abakusİnsan beyni sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki bölümden oluşur. Sağ beynimiz fotoğrafik hafızamızın bulunduğu bölümdür. Abaküs çalışmalarına başlayan bir bireyde abaküs görseli bir süre sonra sağ beyine yerleşir. Abaküs üzerinde işlem yapmayı öğrendikten sonra sağ beyine yerleşen abaküs görselini hayal ederek zihnindeki abaküsle işlem yapmaya devam ederler. Bu aşama mental çalışma aşamasıdır. Bu aşamada yapılan mental egzersizler sağ beyin ağırlıklı gerçekleştiği için bireyde sağ beyin gelişimi sağlayarak fotoğrafik hafızasını güçlendirir. Son aşamalarda ise beynin iki yarım küresini aynı anda kullanma yeteneği kazanırlar. Somut bir örnek vermek gerekirse; sol beyninde bulunan konuşma merkezini kullanarak okuduğu bir şiirle birlikte aynı anda çok zor bir çarpma işlemini de sonuçlandırabilir. Ya da bir müzik aleti çalarken aynı anda ekrandan geçen sayıları toplayıp çıkarabilir veya çarpıp bölebilir hale gelirler.

soroban, mental matematik5- Öğrenme düzeyini artırarak özgüveni geliştirir.
      Yukarıda anlattığım süreçlerden sonra matematiksel işlem yeteneği kazanan bireyler için matematik neredeyse çocuk oyuncağı halini alacaktır. Korkulan bir ders olmaktan çıkan matematiğe karşı  özgüven kazanan çocuklar için matematik dersi eğlenceli bir hal alacaktır. Dolayısıyla matematiksel öğrenme düzeyi artan bir bireyde de özgüven artacak ve öğrenmeye karşı istekli hale gelecektir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir.